‘Gelukkig hebben we al onze leden nog’

Kunstmaker, Kunstorganisatie, Beleidsmaker
Amateurkunstontwikkeling

De coronacrisis heeft de culturele sector hard getroffen, ook amateurkunstverenigingen. Koren, dansscholen, theatergroepen, ensembles en andere gezelschappen: allemaal kunnen ze hun passie of werk al een jaar niet gezamenlijk uitoefenen zoals normaal. Kunstlink Flevoland spreekt met Flevolandse gezelschappen over het afgelopen jaar en blikken vooruit.

Deze keer uitgelicht: Muziektheatervereniging la Mascotte uit Emmeloord. La Mascotte heeft ongeveer 45 leden en brengt lichte opera’s en operettes. Wim ten Hove is voorzitter en staat ons te woord.

De spatschermen lagen al klaar

In maart 2020 werd de eerste lockdown van kracht en sindsdien is het niet meer hetzelfde geweest. In september en oktober hebben we binnen de maatregelen kunnen repeteren voor onze jaarlijkse uitvoering, de lichte opera Boccaccio. We deden een aanvraag bij de covid-regeling van de provincie Flevoland. Met die steun hebben we spatschermen kunnen aanschaffen. Dat zijn panelen van doorzichtig plexiglas om een beschermingslaag aan te kunnen brengen tussen zangers en publiek, die het geluid toch goed doorlaten. Onze leden waren erg blij dat we weer even konden repeteren, maar helaas ging onze jaarlijkse uitvoering toch niet door. De operette hebben we verschoven naar het voorjaar 2022. De spatschermen kwamen toch goed van pas, bij onze actie oliebollen verkoop!

Wim is opgelucht en positief: ‘Gelukkig hebben we nog geen leden die zijn afgehaakt. Ze betalen immers wel contributie om het artistieke team te behouden. De leden krijgen er onder invloed van corona veel minder voor terug. Gelukkig hebben we niemand ‘verloren’ aan corona.’

Viering 40-jarig jubileum

In 2021 bestaat La Mascotte 40 jaar! We focussen ons daarom nu op alle mooie samenwerkingen om dit jubileum te vieren. Zo maken we wanneer het kan in samenwerking met Omroep Flevoland 6 à 8 kleine presentaties op locatie – onder meer Schokland en het Waterloopbos – waar we hoogtepunten uit ons 40-jarig repertoire zingen. We maken zelf de audio-opnames in onze repetitieruimte bij Cultuurbedrijf Noordoostpolder. Dit wordt gemixt met de filmopnames die door Omroep Flevoland worden gemaakt.

Optreden voor kwetsbare mensen

In de maand november staan enkele ‘pocket-opera’s’ in theater ‘t Voorhuys gepland; een programma van maximaal 60 minuten, bedoelt voor mensen die in coronatijd wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. We zingen dan de highlights uit Boccaccio in een kleine bezetting en alleen begeleid door piano voor bewoners van verpleeghuizen Zorggroep Oude en Nieuwe Land en bewoners van Triade. De vraag is nog of dit door kan gaan nu we opnieuw niet kunnen repeteren. Voor dit initiatief heeft La Mascotte subsidie ontvangen van het VSBfonds, Gemeente Noordoostpolder, Rabobank Coöperatiefonds en de ledenvereniging van Zorggroep Oude en Nieuwe Land.

Samenwerking met studenten

La Mascotte heeft zelfs nog meer leuke samenwerkingen tot stand weten te brengen. Maar liefst 18 studenten van het Cibap vakschool voor vormgeving in Zwolle gaan onze kostuums en decor ontwerpen voor de opera Boccaccio. We hebben ook een optie om ons nieuwe muziektheatervoorstelling in theater Odeon te Zwolle te spelen in 2022.