Btw-verhoging: wel of niet van tafel?
De culturele en creatieve sector lijkt opgelucht adem te kunnen halen. Het voorstel om het btw-tarief op cultuur, kunst en lezen te verhogen van 9% naar 21% is voorlopig van de baan. Tijdens het slotdebat over het Belastingplan heeft minister van Financiën Eelco Heinen aangegeven dat hij een alternatief zoekt om de voorgestelde maatregel te vervangen. Hoewel dit hoopvol klinkt, blijft er onzekerheid over de uiteindelijke uitkomst.
Een maatregel met grote impact
De geplande btw-verhoging was bedoeld om extra inkomsten voor de overheid te genereren, maar het zou grote gevolgen hebben gehad voor de culturele sector. Ticketprijzen zouden stijgen, bezoekersaantallen dalen, en de toch al kwetsbare positie van zzp’ers in de sector zou verder onder druk komen te staan. Als reactie voerden actiegroepen zoals De Creatieve Coalitie en Kunsten ’92 intensieve campagnes onder de slogan #geenhogerebtw om de maatregel van tafel te krijgen.
Politieke druk en collectieve inspanning
Het verzet van de sector ontving veel steun in zowel de samenleving als de politiek. De Raad van State kraakte het voorstel, en diverse partijen in de Eerste Kamer gaven aan niet akkoord te gaan. Dankzij gezamenlijke acties, zoals petities en een grote mediacampagne, werd duidelijk hoe krachtig de sector is wanneer ze samenwerkt.
Wat betekent dit voor de toekomst?
Hoewel de btw-verhoging nu van tafel lijkt, blijft deze nog onderdeel van het belastingplan. De minister heeft beloofd met de voorjaarsnota een alternatief te presenteren, maar de sector blijft waakzaam. Dit moment is erg belangrijk voor de gehele culturele sector en de toekomst daarvan.