12 mei 2020

Corona: stand van zaken in Flevolandse cultuursector

De persconferentie op woensdag 6 mei is voor velen een spannend moment geweest. Welke ruimte komt er? Wat betekent dit voor de cultuursector? De een zal teleurgesteld zijn, de ander wellicht blij. Er is een pad uitgestippeld waarbij de verantwoordelijkheid van ons samen niet anders is geworden dan daarvoor. Bekijk het overzicht van het stappenplan van het kabinet.

Cultuursector hard getroffen

De Flevolandse economie wordt hard geraakt door de beperkende maatregelen in het kader van het coronavirus. De culturele sector wordt bijzonder hard geraakt door de beperkende maatregelen. Geschat wordt dat er een negatief effect op de toegevoegde waarde is van 13,9% op de totale cultuursector. Zo blijkt uit de Economische impactanalyse van COVID-19 in Flevoland en de COVID-19 Monitor Flevoland.

Culturele instellingen mogen voorzichtig open

Vanaf 1 juni mogen culturele instellingen en bioscopen weer open voor maximaal 30 personen. Musea worden met aanpassingen volledig opengesteld. Vanaf 1 juli mogen er maximaal 100 personen worden toegelaten. Voor evenementen is nog geen exit-strategie bekend gemaakt. Het versoepelen van de maatregelen kan alleen als het coronavirus onder controle blijft. De basisregels blijven voor iedereen van toepassing. Aanvullend is er voor de cultuurbranche een Protocol Sector Cultuureducatie en -participatie ontwikkeld.

Individuele lessen voor alle leeftijdsgroepen zijn mogelijk. Het gaat om lessen die thuis plaatsvinden, of eventueel op een andere locatie, waarbij het samenscholingsverbod niet in het geding is. Vanaf 11 mei mogen culturele activiteiten voor de jeugd buiten plaatsvinden. Daarbij gelden dezelfde voorwaarden zoals die voor de sport vanaf 29 april al golden:

  • Georganiseerd buiten cultuur beoefenen is toegestaan voor groepen jongeren tot en met 12 jaar.
  • Georganiseerd buiten cultuur beoefenen is toegestaan voor groepen jongeren tot en met 18 jaar, mits de anderhalve meter afstand wordt gehandhaafd.
  • Indien van toepassing: kleedruimtes (inclusief douches) en kantines blijven gesloten.

Moties voor extra steun in de Tweede Kamer aangenomen

Afgelopen donderdag zijn er diverse moties ingediend in de Tweede Kamer voor extra steun voor de culturele en creatieve sector. Zes moties zijn aangenomen en twee zijn aangehouden. Lees de moties.

Advies

Voor wie de periode waarin we nu aan huis zijn gekluisterd wil gebruiken voor het maken van een aanvraag of projectplan: Kunstlink Flevoland denkt graag met je mee. Ook als je andere vragen hebt. Neem contact met ons op via info@kunstlinkflevoland.nl.