1 juli 2023

Eindoptredens ‘Muziek in de Polder’ laten bewoners van woonzorglocaties stralen

Op zaterdag 1 juli was het zover; de uitvoeringen waar al maanden naar uitgekeken werd door de bewonerskoren van Hanzeborg en De Uiterton in Lelystad, evenals iedereen die betrokken is geweest bij Muziek in de Polder. Het publiek, bestaande uit familie, naasten en andere bezoekers, zong volop mee met klassiekers als “Can’t Help Falling in Love”, “Yesterday”, “Aan de Amsterdamse grachten” en “Droomland”.

Verbinding
Kubus en Woonzorg Flevoland hebben samengewerkt aan het tweejarige project ‘Muziek in de Polder’, waarvoor zij subsidie kregen van Het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het samen maken van muziek wordt door ouderen als zeer plezierig ervaren. Het zorgt voor gezelligheid, samenhorigheid en vermindert gevoelens van eenzaamheid.

Vanaf de start in 2021 heeft het gezamenlijk muziek maken gezorgd voor verbinding, zowel tussen de zingende bewoners, dirigenten van Kubus, vrijwillige muzikanten als jongeren van Challenge up, die de bewoners begeleidden tijdens repetities en optredens. Jong en oud kwam ook samen op het podium; kinderen van basisschool de Laetare leverden hun eigen muzikale bijdrage tijdens de eindoptredens op 1 juli.

Trots
Barteld Oppers, manager gastvrijheid en welzijn bij Woonzorg Flevoland, kijkt als projectleider met trots terug op Muziek in de Polder: “We zijn dankbaar dat we dit mogelijk konden maken door subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Muziek heeft de kracht om mensen samen te brengen en emoties te uiten die soms moeilijk onder woorden te brengen zijn. We zijn ontzettend trots op de deelnemende bewoners en de inzet en toewijding van alle betrokkenen en vrijwilligers gedurende de afgelopen twee jaar.”

Vervolg
De optredens worden gezien als afsluiting van het project. Woonzorg Flevoland denkt na over het vervolgen van dergelijke muzikale activiteiten in samenwerking met Kubus. Want samen muziek maken is een begrip geworden en eigenlijk niet meer weg te denken uit het dagbestedingsaanbod voor bewoners en omwonenden.

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en Kunstlink Flevoland.