18 maart 2020

Impact coronavirus op amateurkunst

De impact van het coronavirus heeft enorme gevolgen voor ons allen en ook voor de cultuursector. Het sluiten van de deuren betekent het aflassen van activiteiten en voorstellingen. En net als in de sport waar trainingen niet doorgaan, worden ook bij verenigingen en andere aanbieders annuleren lessen, repetities, concerten optredens en andere bijeenkomsten afgeblazen. 

Luister naar het gesprek met Minister van Engelshoven, over de gevolgen voor de Nederlandse kunst en cultuursector.

Onderzoek naar gevolgen voor amateurkunst

Wat betekent dit voor verenigingen, stichtingen en organisatoren van amateurkunstprojecten? KNMO, Koornetwerk Nederland, Huis voor de Kunsten Limburg en LKCA willen dit op korte termijn in kaart brengen. Deze inventarisatie heeft twee doelen:

  1. Om volgende week de minister van OCW hierover te informeren, zodat ze dit mee kan nemen in de ondersteuningsmaatregelen voor de cultuursector. Als je uiterlijk zondag 22 maart de vragenlijst invult, zorgen we dat de gevolgen voor verenigingen en andere amateurkunstactiviteiten bij de minister terechtkomt.
  2. Om een goed beeld te krijgen van de impact die deze situatie heeft op verenigingen en andere amateurkunstactiviteiten. Dat kan t/m 15 april. Dat beeld helpt ons als koepelorganisaties, provinciale instellingen, andere organisaties voor de amateurkunst en LKCA om zo goed mogelijk samen te werken om de ondersteuning te bieden die nodig is.

Onderzoek naar gevolgen voor zzp-ers en culturele instellingen

Ook veel andere belangenorganisaties doen een oproep om informatie te verzamelen om inzicht te krijgen in de gevolgen voor de culturele sector:

  • Zelfstandigen en culturele organisaties: Vul deze enquête in om de impact van de maatregelen te onderzoeken.
  • Meldpunt en adviezen voor zzp’ers: www.kunstenbond.nl
  • Meldpunt en adviezen voor culturele instellingen actief in cultuureducatie en amateurkunst: www.cultuurconnectie.nl

 

Blijf op de hoogte

Meerdere organisaties in Nederland houden alle ontwikkelingen in de gaten en delen updates en informatie die verband houden met de culturele sector. Op verschillende websites is meer informatie te vinden, met vragen en antwoorden:

Advies nodig?

Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met Kunstlink Flevoland. We verwijzen je dan zo goed mogelijk door naar organisaties of personen die je het beste verder kunnen helpen. Bekijk onze contactmogelijkheden of stuur je vraag naar info@kunstlinkflevoland.nl

Maatregelen overheid

Voor de actuele ontwikkelingen, maatregelen en algemene vragen en antwoorden verwijzen we naar de Rijksoverheid en het RIVM.