1 december 2022

Jongeren ontdekken een creatieve kant van zichzelf

Kunstbende Flevoland zoekt creatieve jongeren om zich aan te sluiten bij KLUB Kunstbende. Waar kunnen ze die beter vinden dan om de middelbare scholen! Met optredens en workshops reist Kunstbende langs scholen en maakt de leerlingen enthousiast om hun kunstzinnige kant te ontdekken. Hun interesse is gewekt, ze kunnen zich gratis aanmelden voor KLUB Kunstbende via www.kunstbende.nl.  

Inmiddels maakte Kunstbende er een feestje van op de Helen Parkhurst en Het Baken Trinitas Gymnasium in Almere, het Emelwerda College in Emmeloord en het Ichthus College in Dronten. In december is het Porteum in Lelystad aan de beurt, met een optreden van DJ Quinn in de pauzes. De scholentour gaat in januari verder.  

Workshops in de klas

In de klassen worden presentaties gegeven als kennismaking met Kunstbende. Maar veel leuker is het om ook iets actiefs te doen! Zo werd er op de Ichthus College een filmworkshop gegeven in samenwerking met studenten van ArtEZ University of the Arts. Je ziet dat jongeren wat onzeker starten, maar dan komen ze los en blijken er echte acteurs en filmmakers in spe tussen te zitten.  

Andere leerlingen maakten bijvoorbeeld een eigen liedtekst die ze live zongen, een toneelstuk over diversiteit en een prachtig gedicht over voetbal. De docenten reageren enthousiast: ‘Kunstbende biedt onze leerlingen een mooie kans om een andere kant van zichzelf te ontdekken. Even uit de comfortzone stappen en opeens zie je hele andere talenten naar voren komen. Ik wens dat Kunstbende elk jaar langskomt op onze school.’  

Optredens in de pauze

Lekker kijken en luisteren terwijl je een bammetje eet en wegdroomt bij het idee om zelf ook op een podium te staan. Het werkt inspirerend blijkt! Want na het optreden van oud-Kunstbende finalist Diemithry op het Helen Parkhurst, ging een leerling spontaan achter de piano zitten. Hij speelde verschillende muziekstukken uit zijn hoofd voor een volle aula. Dat is nog eens je podium pakken. 

In overleg met de school wordt gekeken wat aansluit bij de leerlingen. Wat dacht je van een graffiti artiest op het schoolplein? Op het Emelwerda College stond Kunstbende op het plein en maakte Tobias Keizer van Spot 0320 een grafitti kunstwerk op het schoolplein. Ondertussen ging hij in gesprek met leerlingen over je talenten gebruiken en Kunstbende.  

Over Kunstbende

Kunstbende Flevoland wordt georganiseerd door Kunstlink Flevoland. Kunstbende is een community voor creatieve jongeren (13-18 jaar). Als lid kunnen ze kosteloos aan de slag met hun droomproject, andere jonge makers ontmoeten, gratis workshops volgen en feedback van professionals krijgen. En als ze willen, kunnen ze podiumervaring opdoen. Vallen en opstaan hoort erbij, Kunstbende support ze.  

Kunstbende wordt mogelijk gemaakt door Rabobank, Fonds voor Cultuurparticipatie, ArtEZ University of the Arts en diverse andere partners en sponsors. Kunstlink Flevoland wordt mogelijk gemaakt door provincie Flevoland.