1 juli 2020

Ruud Snakenborg beste amateurkunstenaar van Flevoland

Op 30 juni werden de winnaars van de ik-toon challenge bekendgemaakt. De prijs voor de beste Flevolandse amateurkunstenaar van 2020 ging naar Ruud Snakenborg uit Dronten, met zijn mondgeblazen glaswerk op hout. Naast de titel ‘Beste Amateurkunstenaar van Flevoland’, professionele fotografie en een interview, biedt Kunstlink Flevoland Ruud een podium om zijn werk te tonen in Flevoland. 

Een kunde en hobby waar een van de juryleden behoorlijk jaloers op is: kunst maken met glas. “De edele kunst van het glasblazen met een zeer geslaagd resultaat. Ik ben jaloers op deze kunde en op zo’n leuke hobby,” aldus jurylid Thijs Boontjes.

De uitreiking van de iktoon-challange was live te volgen via Facebook en Instagram. Uit 263 inzendingen zijn de twaalf meest opvallende en spraakmakende creatievelingen geselecteerd. Er werd per provincie één winnaar gekozen door de jury bestaande uit muzikant Thijs Boontjes, breakdancer Redouan (Redo) Ait Chitt (winnaar van de prestigieuze dansprijs De Zwaan) en presentatrice Mandy Woelkens. De jury reikte daarnaast ook een eervolle vermelding uit aan de inzending met de meeste publieksstemmen: Zo vrij als een vogel van Danielle Oude Luttikhuis.

Over Ruud

Door zijn werk als zelfstandige schilder/glaszetter is het ‘glasvirus’ ontstaan. Wat 12 jaar geleden 2008 begon met een cursus glas in lood is uitgegroeid tot een volledige glasblazerij waarbij hij samen met zijn vrouw op regelmatige basis demonstraties, cursussen en workshops organiseer in het atelier en op kunstmarkten en overige evenementen. Veelal werkt Ruud in opdracht voor particulieren, instellingen en organisaties. Kijk voor meer info op zijn website: www.farvetglass.nl. De naam ‘Farvetglass’ staat voor gekleurd of geschilderd glas.

Alle winnaars op een rij

Beste Amateurkunstenaar van:

 • Groningen: Rosa van Bommel– Nachtdans
 • Friesland: Ute Kaiser – Rainbow Wave
 • Drenthe: Ilana de Boer – Kleur je wereld
 • Overijssel: Maarten Groen – De Mobiele Huiskamer
 • Flevoland: Ruud Snakenborg – Bloem
 • Gelderland: Wilma Oosterkamp – Moving Vase
 • Utrecht: Esther Bennink – Feestje in de duinen
 • Noord-Holland: Mike den Ottolander – KAPOT! kippetjes
 • Zuid-Holland: Monica Prins – Portret met mondkapje en bloemen
 • Zeeland: Torre en Raven – Trash Art Zomerslippers
 • Noord-Brabant: Marisca Helmich – Summer memories
 • Limburg: Femke Hauser – Lekker likken

Bekijk alle inzendingen van de amateurkunstenaars via https://iktoon.nl/challenge/

Maand van de Amateurkunst

De titel voor Beste Amateurkunstenaar van Nederland werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. De wedstrijd is onderdeel van iktoon, Maand van de Amateurkunst. In de maand juni tonen ieder jaar tienduizenden kunstenaars, creatievelingen, cultuurbeoefenaars en –makers verspreid over meer dan 130 gemeenten hun kunst onder de vlag van iktoon. De campagne heeft als doel de samenleving te enthousiasmeren voor actieve kunst- en cultuurbeoefening. Dit vijfde jaar was net wat anders dan normaal. Met beperkte toegang tot kunstencentra, buurthuizen, muziek- en dansscholen én het verbod op grote evenementen vierde iktoon de creativiteit dit jaar grotendeels vanuit huis.