1 april 2020

Subsidies in tijden van Corona

Ook de medewerkers en adviseurs van de fondsen werken vanuit huis, wat betekent dat voor de behandeling van aangevraagde subsidies? Ligt alles stil? Wat moet je doen als je gehonoreerde project nu een andere planning en een langere looptijd krijgt? Of is het opgelegde huisarrest juist geschikt om iets te doen wat je altijd uitstelde: het schrijven van een aanvraag!

De rijksfondsen

De grote fondsen volgen de richtlijnen van het RIVM, overheid en Buitenlandse Zaken. Dat zijn Mondriaanfonds, StimuleringsfondsFonds PodiumkunstenFonds voor cultuurparticipatieNederlands Letterenfonds en NL Filmfonds.
Het werk gaat door met een zo klein mogelijke bezetting op de kantoren en met (beoordelings)vergaderingen op veilige afstand via digitale kanalen. Vertragingen in ontvangstbevestigingen, beoordelingen en besluitbrieven zijn niet uit te sluiten.

De grote lijn is dat uitstel, aanpassing en verplaatsing van gehonoreerde projecten moeten worden doorgegeven. Het spreekt voor zich dat het uitdrukkelijk de voorkeur heeft om dit per mail te doen, zodat de contactpersonen hun werk in deze ongewone omstandigheden zo efficiënt mogelijk kunnen organiseren. Alle fondsen geven relevante info op hun websites. Dus check daar de actualiteit!

Overige fondsen

Ook bij andere fondsen wordt gezocht naar oplossingen om juist nu zoveel mogelijk creativiteit mogelijk te maken en overeind te houden. Er zijn zelfs fondsen die met extra regelingen ( SenaZonMw ) aanvragers willen prikkelen om juist in deze barre tijden het hoofd niet te laten hangen. De roep om kunst en cultuur klinkt luid en duidelijk.

Tips

Voor wie de periode waarin we nu aan huis zijn gekluisterd wil gebruiken voor het maken van een aanvraag: Kunstlink Flevoland zoekt met plezier mee naar gepaste financieringsbronnen, denkt graag met je mee over een adequate aanpak. Neem contact met ons op via info@kunstlinkflevoland.nl.