17 februari 2022

Twee miljoen euro voor nieuwe en experimentele cultuur

De provincie Flevoland trekt de komende jaren twee miljoen euro uit om nieuwe, onbekende en experimentele vormen van cultuur te ondersteunen. Een meerderheid in Provinciale Staten heeft daar woensdag mee ingestemd.

De twee miljoen euro wordt in het Flevolandse Fonds voor culturele ontwikkeling gestopt. Doel van het fonds is om makers te stimuleren om nieuw en experimenteel werk te maken. Het nieuwe aanbod dat daardoor ontstaat, moet ook nieuw publiek trekken. Daarnaast is het fonds bedoeld om instellingen en makers te ondersteunen na de coronacrisis.

Provincie Flevoland gaat de komende tijd een programma maken samen met een programmamaker om te kijken hoe het geld wordt uitgegeven en wat het proces is om aanspraak te doen op dit geld. De belangrijkste voorwaarden voor een aanvraag op dit geld zijn volgens Michiel Rijsberman, gedeputeerde cultuur van Provincie Flevoland dat een club of persoon professioneel niveau kunst en cultuur maakt of daar tegenaan zitten, uit Flevoland komt en met een goed plan voor het geld komt.

Enkele oppositiepartijen verzetten zich woensdag stevig tegen het fonds. De noodzaak ervan werd betwijfelt en het zou gaan om cultuur die alleen voor de elite toegankelijk is. De tegenstanders waren echter in de minderheid, en het fonds komst er dus alsnog.

bron: Omroep Flevoland