Deelnemers

Top Almere presenteert: Belevingstheater

Top Almere maakt een theatervoorstelling waarin de ervaringen van mensen met een psychische kwetsbaarheid in het dagelijks leven en in de zorg centraal staan. Theater wordt gezien als een krachtig medium om emoties over te brengen die vaak moeilijk te verwoorden zijn. Door beeld, zang, muziek en humor worden zware thema’s op een toegankelijke manier gepresenteerd. 

Theatergroep Droog harmonie orkest presenteert: Vrijheid (concert & theater)

Theatergroep DROOG en het Harmonie Orkest Lelystad willen een concert met theater uitvoeren op Bevrijdingsdag met eventuele jonge spelers en dansers. De voorstelling onderzoekt wat ‘vrijheid’ vandaag betekent. Het thema van de bevrijding van Nederland vormt de basis, met een focus op jongeren die Bevrijdingsdag vaak enkel als feestdag zien. Het project streeft ernaar hen te betrekken en hen te laten nadenken over vrede en oorlog.

SMOA presenteert: schrijverskamp 

Jongeren een kans bieden om zich te verdiepen in de wereld van schrijven. Dat is het plan van Stichting Multiculturele Organisatie Almere. Dit doen zij door middel van een schrijverskamp waar de leerlingen theoretische techniek lessen krijgen, die ze later weer kunnen toepassen in de praktijk. Specifieke uitdagingen op het gebied van rap en poëzie schrijven worden behandeld, evenals zaken die zij als rapper of dichter tegenkomen. Door het delen van kennis en het uitwisselen van ideeën kunnen deze jongeren artistiek verder groeien.

Stephanie van Baggum presenteert: gesprekstuintje

Een plek waar mensen kunnen onthaasten, elkaar kunnen ontmoeten en even kunnen zijn. Dat is het doel van het Gesprekstuintje van Stephanie van Baggum. Een onderdeel daarvan is een ‘windtelefoon’: een telefooncel waarin mensen kunnen praten met degene die ze niet meer in het echt kunnen spreken. Dit project is om mensen weer in contact te brengen met elkaar en om eenzaamheid te verminderen. 

Muziek theatergroep Expressie presenteert: muziektheatervoorstelling ‘abnormaal’ 

Muziektheater groep ExpreSSIE creëert een eigen voorstelling. Het is een stuk over een gezin dat worstelt met trauma en rouw. De voorstelling wordt ondersteund door muziek, videobeelden en schaduwspel. Het is een stuk met een diepgaand verhaal dat uitnodigt om met elkaar na te praten en verbinding te zoeken. 

Lelystadse Fotoclub presenteert: Lelystad fotografeert 

Een laagdrempelig fotografieproject: dat is het idee van de Lelystadse Fotoclub. Een project met meerdere bijeenkomsten waarbij deelnemers meer leren over het maken van een goede foto. Aan het eind van dit project staat een kans om jouw foto in een tentoonstelling te zien staan in de Kubus. Het maakt niet uit of je met je telefoon foto’s maakt of met een grote camera; iedereen kan meedoen, van jong tot oud.

Kamerkoor Lelystad presenteert: Pop ontmoet Klassiek

In het voorjaar van 2025 wil het Kamerkoor Lelystad een optreden verzorgen. In samenwerking met andere culturele groepen en individuen willen zij een programma aanbieden dat klassieke muziek verbindt met hedendaagse muziek of andere kunstvormen. Hierbij kan gedacht worden aan dans, een spoken word artiest en rapper etc. Een idee dat potentie heeft om een brede groep muziekliefhebbers, jong en ‘minder jong’, aan te spreken. 

Jeugdtheaterschool Lelystad presenteert: voel je verbonden!

Jeugdtheaterschool Lelystad organiseert een gezamenlijke uitvoering waarbij groepen met en zonder beperkingen samenwerken aan zang, dans, muziek en toneel rondom één thema. Elke groep start op verschillende plekken in het centrum van Lelystad. Tijdens hun uitvoering bewegen ze richting het middelpunt, waar een kunstwerk onthuld wordt. In het centrum komen alle groepen samen voor een slotoptreden waarbij ze zich verenigen in een muzikaal geheel. Het doel is om taboes te doorbreken en te laten zien dat mensen met en zonder beperkingen samen grote prestaties kunnen leveren, wat leidt tot meer samenwerking en verbinding.

Jan van den Brande presenteert: Een treedje Hoger

Het plan van Jan van den Brande is om een plek te creëren waar zowel amateurs als professionals samenkomen om te spelen en improviseren. Deze sessies zijn laagdrempelig en toegankelijk, gericht op het beleven van muziek en het ondersteunen van elkaar. Het doel is dat iedereen, ongeacht hun ervaring, muzikaal kan groeien. Onder begeleiding van ervaren muzikanten willen zij een sfeer creëren waarin samenwerking en samen muziek  maken centraal staan. We hopen hiermee niet alleen muziek, maar ook verbinding te stimuleren in de lokale gemeenschap.

Gruis presenteert: Straattheater

Gruis ontwikkelt graag een straattheater- of flashmob-onderdeel tijdens het Lelystart festival in september. Ze willen onzichtbaar theater te gebruiken om mensen in de stad te prikkelen en hen te laten nadenken over hun culturele wensen voor Lelystad. Ze willen de inwoners iets bieden dat laagdrempelig, spannend en van hoge kwaliteit is, en hen uitdaagt om deel te nemen, zonder dat het vreemd of ontoegankelijk aanvoelt.

Duo ZoZo presenteert: Clownfestival Lelystad

Duo ZoZo tovert lelystad om tot een bruisende, kleurrijke wereld vol fantasie en gezelligheid. Dit doen zij door het eerste clownfestival te organiseren: ren festival met verschillende activiteiten, zoals workshops jongleren, theater-impro-technieken en ‘loslopende’ clowns die de hele dag door interactieve acts uitvoeren. Ook zullen er verschillende foodtrucks en marktkraampjes zijn, plus natuurlijk een circustent. Kortom: een dag om mensen kennis te laten maken met deze bijzondere kunstvorm.

Dijkdichters presenteert: Ontmoeten in verbinding

De Dijkdichters werken aan een filosofisch-poëtische voorstelling die mensen met verschillende achtergronden samenbrengt. Het idee is om thema’s van de Perzische filosoof-dichter Jala ad-din Rumi te gebruiken om verbinding te creëren. Lelystadse dichters van diverse komaf zullen bijdragen met poëzie en filosofische verhandelingen, gebaseerd op openheid en liefde voor de mensheid. Ook andere stromingen, zoals het christendom en humanisme, worden betrokken. Tijdens de voorstelling zullen Soefi-muziek en een Sema-dans van een derwish te zien zijn.

Cultuurbedrijf NOP Muzisch Centrum presenteert: Blikopener

Een theaterspektakel met een positieve insteek: dat is het plan van Cultuurbedrijf NOP Muzisch Centrum. Met deze productie willen ze door middel van humor en (zelf)spot, gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken. Het spektakel is vooral gericht op onderwerpen die te maken hebben met waar mensen met een beperking tegenaan lopen in de maatschappij. Zij willen hiermee mensen aan het denken zetten, maar ook dat de kijkers zichzelf kunnen herkennen in de sketches. 

Jasper de Bruijn presenteert: Enthousiasper Comedy Night

De Enthousiasper Comedy Nights bieden een podium voor opkomende comedians uit Flevoland om hun talent te ontwikkelen en te presenteren voor een enthousiast publiek. Tijdens deze avonden krijgen acht comedians, onder begeleiding van een ervaren MC, de kans om hun beste grappen te delen en het publiek aan het lachen te maken. Naast het podium bieden, overwegen ze ook een comedycursus aan te bieden, waarbij het optreden tijdens de Comedy Night als eindopdracht dient.

Met hun focus op lachen, entertainment en gemeenschap hopen ze niet alleen het publiek te vermaken, maar ook de komische sterren van de toekomst te ontdekken.