
Boost jouw project-netwerk: Jongeren activeren met kunst en cultuur
Hoe bereiken en betrekken we jongeren in Flevoland bij cultuurparticipatie? Daarover dachten de initiatiefnemers van de winnende projecten van ‘Boost jouw project’ op 27 maart verder samen door. De belangrijkste opbrengsten van deze avond, georganiseerd door Kunstlink, zetten we op een rijtje.
Tijdens deze netwerkbijeenkomst waren de 19 initiatiefnemers aanwezig die een geldbedrag ontvingen voor hun project in het kader van ‘Boost jouw project’. Ze gingen met elkaar in gesprek over vier thema’s die bij het bereiken van jongeren bij cultuurparticipatie centraal staan. Het werven van deelnemers, het betrekken van jongeren, duurzaam en toekomstbestendig maken van projecten en samenwerking met stakeholders.
Werven van deelnemers
Het is belangrijk jongeren zichtbaar te maken in de communicatie, bleek uit de gesprekken. Op social media, waarin ze zelf bijdragen, of met stickers of sandwichborden en ambassadeurs op plekken waar ze vaak komen. Maar waar vind je die jongeren? Op scholen, maar vermijd verplichte deelname via docenten.
Ga persoonlijk langs, leg contact met jongerenambassadeurs of ga naar jamsessies. Plan daarbij tijd in voor werving en houd rekening met schoolstress, zoals de examenperiode. Donderdagavond wordt als goed moment aangedragen. Benader jongeren vooral vanuit openheid en gelijkwaardigheid. ‘Wat kan ik voor jou betekenen?’. Programmeer mét jongeren en vraag wat ze missen of willen.
Betrekken van jongeren
Uit deze sessie blijkt vooral dat een persoonlijke benadering werkt. Zet daarbij scholen, jongerenhuizen en communities in. Vrienden en stagiairs kunnen als brug fungeren. Laat jongeren onderdeel zijn van de community, de jongere is het vertrekpunt. Investeer in het opbouwen van een relatie en het vertrouwen. Spreek verwachtingen uit en geef opties voor verschillende manieren van betrokkenheid. Kortdurend en op de lange termijn.
Duurzaam en toekomstbestendig maken van projecten
Voor veel projecten geldt dat ze afhankelijk zijn van eenmalige subsidies, zonder lange termijnplannen. Structurele financiering en samenwerking met gemeenten is daarin belangrijk. Er is behoefte aan betere zichtbaarheid, fondsenwerving en strategische samenwerkingen. Begin vroeg met gesprekken over langdurige financiering en betrek de gemeenten vanaf het eerste moment.
Sponsoring en samenwerken met bedrijven kunnen helpen bij de financiering van projecten. Hiervoor is een betere benadering van het bedrijfsleven nodig en sterke zichtbaarheid op social media. Vergroot je online zichtbaarheid dus.
Het meten van impact is belangrijk om de resultaten van projecten concreet te maken. Dit helpt ook weer bij fondsenwerving en maakt de maatschappelijke waarde van het project duidelijker. Gebruik data en verhalen om je impact sterker over te brengen.
Betrek daarnaast beleidsmakers bij je project en zorg dat de creatieve professionals ook aan tafel zitten bij de politiek.
Samenwerking met stakeholders
Bij alle samenwerkingen die je aangaat, is het belangrijk om jezelf en degene met wie je samenwerkt goed te begrijpen. Ga het gesprek open aan en investeer in relaties voor de lange termijn.
Blijf hierin jezelf, maar kijk wel wat de situatie nodig heeft. Bijvoorbeeld een iets formelere uitstraling bij een gemeente. Emoties tonen mag, maar zorg dat je weet wat je komt brengen en halen. Kijk daarin vooral ook welke samenwerking matcht, soms is het ook een keuze om niet samen verder te gaan.
Gebruik platforms als LinkedIn om direct contact te leggen met de juiste mensen binnen grotere organisaties. Persoonlijke berichten werken vaak beter dan een algemene mail.
Verslag netwerkbijeenkomst Boost jour project 270325
Benieuwd naar de voortgang van Boost jouw project? Volg ons op social media en schrijf je in voor de nieuwsbrief .


