25 mei 2021

Maakwerkplaats in Dronten: niet op de rem staan maar sparren

Voor de eerste keer is in Dronten ‘De Maakwerkplaats’ gehouden. Dat is een driedaagse dans- en theaterworkshop voor jongeren tussen de 14 en 21 jaar. Acht jongeren deden afgelopen Pinksterweekend mee aan de workshop die in De Meerpaal gegeven werd. Aan het einde van de laatste dag presenteren de deelnemers wat er in deze drie dagen is gemaakt aan familie en vrienden in de vorm van een locatievoorstelling.

Bij de workshop ging het vooral om creativiteit. “Ideeën in een korte tijd om zetten in een beeldtaal,” dat is volgens dansdocent Dian Knigge-IJkhout de essentie. Ze geeft veel instructies aan de jongeren maar laat ook bewust ruimte voor eigen inbreng. Knigge: “Niet op de rem staan maar met elkaar sparren en met elkaar bouwen.”

Voor de 16 jarige Hasse Taekema is het allemaal nieuw. Ze luistert veel en is een beetje verlegen. Taekema: “We hebben les van verschillende docenten en hebben nieuwe dansstijlen geleerd.” Ze vindt vooral het dansen leuk. Noah Rietveld is twee jaar ouder en heeft wat meer ervaring. Maar ook hij heeft er wat van opgestoken. Bijvoorbeeld dat er geen ‘foute’ ideeën zijn. Jongeren worden op de workshop vooral gestimuleerd om zelf initiatief te nemen. Rietveld: “Het is leuk om te zien dat anderen er in meegaan of er door geïnspireerd raken.”

Maakwerkplaats Pinkster Intensive 2021

Maakwerkplaats Pinkster Intensive 2021

voorstellingsregistratie

Talenten gezien

Nu Taekema de workshop heeft gedaan, wil ze misschien wel de dansacademie doen. “Theater is wel leuk maar niet zo leuk als dansen. Dat zou ik misschien wel willen gaan doen.” De Maatwerkplaats wordt al tien jaar gegeven in wereldsteden als Amsterdam en Frankfurt. De workshop in Dronten is voor docent Knigge voor herhaling vatbaar. “Ik ben heel erg geïnspireerd geraakt door de talenten die ik hier heb gezien.”

Over de Maakwerkplaats

Tijdens een Maakwerkplaats worden de deelnemers in hun creativiteit en associatief vermogen gestimuleerd. Door middel van brainstorms, opdrachten en samenwerking ontwikkelen ze hun ideeën om iets moois, ludieks en speciaals te creëren. Het proces is net zo belangrijk als het resultaat. Maar ook als performer komen zij aan bod. Velerlei expressiemethoden worden aangemoedigd: dans en beweging, spel, stem, tekst, choreografie, improvisatie, zang, mime. De Maakwerkplaats is een workshop van ‘ja’ zeggen. Een workshop waarin geldt: jij bent onmisbaar in het eindproduct, omdat jij het eindproduct bent. De Maakwerkplaats bestaat sinds 2015. Dit is alweer de tiende editie. Eerdere Maakwerkplaatsen waren in Amsterdam en in Frankfurt, Duitsland, onder de naam ‘Die Kreatieve Tanzstatt’.

Het team
De Maakwerkplaats werd geleid door drie docenten die ieder hun eigen expertise meebrengen:

  • Teresa Söntgen, docent Klassiek en Modern. Werk: o.a. Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Chassé Dance Studio’s, Die Tanzetage Liederbach. Gedanst bij: o.a. Herman van Veen, Ton Koopman
  • Dian Knigge-IJkhout, docent Jazz, Musical en Stem Werk: o.a. Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten 5 O’Clock Class, Nationale Balletacademie, Stadsschouwburg Amsterdam, Jeugdtheater de Krakeling. Gedanst bij: o.a. Gaudi, Fosse, The Beauty & the Beast
  • Amarinske Brands, docent Modern en Danstheater. Werk: o.a. Kunstwerkplaats Meerpaal, CCNV Harderwijk, ECL Haarlem, Next Move

Pinkster Intensive’ is een onderdeel van het Kunstlink dansprogramma ‘Next Level’ in het kader van het ‘Talent in de Regio’, mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en Provincie Flevoland.