Veiligheidsartikelen voor amateurkunstverenigingen
Met een tijdelijke regeling heeft de provincie Flevoland vorig jaar de amateurkunstverenigingen financieel ondersteund in de kosten die zij hebben gemaakt of nog moesten maken om te kunnen voldoen aan de coronamaatregel van 1,5 meter afstand. Provincie Flevoland stelde hiervoor € 50.000 beschikbaar. Deze regeling liep tot 31 december 2020. Flevolandse amateurkunstverenigingen deden in totaal aanvragen voor € 24.000 euro.
Flevolandse verenigingen konden hiermee desinfectiemateriaal, vloerstickers, spatschermen, extra beveiliging en dranghekken bij een buitenevenement regelen. Ook ging het bij een aantal om het huren van een grotere oefenruimte om 1,5 meter te kunnen hanteren.
In totaal deden dertien amateurkunstverenigingen een aanvraag voor de covid-regeling, waarvan er negen zijn goedgekeurd en vier nog in behandeling zijn. Met zes aanvragen kwam de grootste steunvraag uit Almere. De meeste aanvragen kwamen van muziek- en theaterverenigingen.
Provincie Flevoland werkt aan een vervolg van de covid-regelingen voor cultuur, waarbij het ook de bedoeling is de regeling voor amateurkunstverenigingen voort te zetten. Het streven is om de vervolgregeling in april open te stellen.
Theatergroep Droog gooide het roer om
Bas Teule is bestuurslid en speler bij Theatergroep Droog uit Lelystad. “Theatergroep Droog had in het voorjaar van 2020 ‘De Storm’ van Shakespeare op het programma staan. Deze voorstelling werd onder invloed van de coronamaatregelen verschoven naar het najaar van 2020. Ook dat lukte niet. We hebben toen het roer omgegooid en in de maanden mei t/m juli 2020 een alternatieve voorstelling gemaakt die ging over het omgaan van de mens met corona.
Dankzij de honorering van het provinciale Corona Noodfonds en het mooie voorjaarsweer konden we coronaproof repeteren. Qua publiek viel het helaas toch tegen; de loop naar het theater was eruit, ondanks alle maatregelen. Tijdens de lockdown focussen we ons op het trainen en opleiden van de Droog-spelersgroep, zodat we toch aan de gang blijven.”
SMOA danste jongeren uit hun isolement
Glen Leeuwin is voorzitter van Stichting Multiculturele Organisatie Almere (SMOA). “Al onze reguliere activiteiten hebben we in 2020 op een laag pitje moeten zetten door corona. Dankzij de subsidie van de covid-regeling van de provincie Flevoland en geld van Cultuurfonds Almere en VSBfonds konden we wel ons dansproject door laten gaan. Dit dansproject hebben we in augustus in Almere stad, -Poort, -Haven en -Buiten opgevoerd. Ons doel was om jongeren die door corona in een isolement terecht kwamen te laten dansen. Jongeren van onze organisatie hebben het georganiseerd en gedanst in hiphop, Afro en streetdance dansstijlen. Er was veel belangstelling voor; onze missie is daarmee geslaagd. Dankzij de steun vanuit de provincie regelden we dranghekken en beveiliging, zodat iedereen zich aan de 1,5 meter-maatregel kon houden.
We hopen dat we in 2021 al onze vaste jaaractiviteiten weer te kunnen organiseren, zoals met Koningsdag, NL-doet en met het Lumière festival in augustus. Hierbij willen we telkens verschillende culturen uit Almere samenbrengen met dans, muziek en lekker eten natuurlijk! Daarnaast schrijven we momenteel een projectplan voor een theatervoorstelling over discriminatie op scholen en de werkvloer. De voorstellingen willen we op scholen en in theaters gaan uitvoeren en we willen er ook een documentaire van maken. We hopen dat alles kan doorgaan.”