13 februari 2020

Zorgprofessionals maken kennis met de kunsten

Donderdag 30 januari 2020 vond de tweede Flevolandse bijeenkomst rondom de beweging voor Positieve Gezondheid plaats. tijdens deze bijeenkomst waren ongeveer 200 medewerkers uit de zorg en welzijn aanwezig. Kunstlink Flevoland was samen met een aantal kunstprofessionals aanwezig. Samen introduceerden we met enthousiasme wat het maken van kunst kan betekenen binnen positieve gezondheid.

Myriam Cloosterman, adviseur bij Kunstlink Flevoland, vertelde tijdens één van de deelsessies over de mogelijkheden die het werken met kunst in zich heeft. De kracht van kunst kun je het beste zelf ervaren, daarom gaven drie kunstprofessionals aansluitend een workshop:

  • Hein Walter – workshop beeldende kunst
  • Cyrelle Faillé – workshop theater
  • Allerd van den Bremen – workshop muziek

Een deelnemer zei achteraf: ‘Dit lag ver uit mijn comfortzone, maar ik kreeg er veel energie van.’ Al met al was het een geslaagde introductie. Kunstlink Flevoland onderzoekt de aankomende tijd samen met WEL de mogelijkheden om het maken van kunst in te zetten voor positieve gezondheid in Flevoland.

Positieve gezondheid

Gezondheid is veel meer dan ziek zijn en niet ziek zijn. Het gaat over wat je leven betekenis geeft. Er zijn veel dingen die goed zijn voor je gezondheid. Zoals de mensen en de natuur om je heen. Maar ook deelname aan een koor of theatergezelschap. Deze preventieve en positieve invalshoek staat bekend als positieve gezondheid. Het verlegt het accent van hokjes, regels en protocollen naar de aandacht die mensen écht nodig hebben.

De kracht van kunst

Juist binnen de zorg kan het maken van kunst op een andere manier aandacht bieden aan mensen. Door te zingen, schilderen of toneel te spelen spreek je een speciaal deel van je persoon aan. Denk aan je verbeelding, emoties, plezier en je zelfexpressie. Bovendien maak je kunst vaak samen met anderen. Kunstlink Flevoland is ervan overtuigd dat het maken van kunst veel bijdraagt aan je gezondheid. Daarom zetten we ons in om meer verbinding te leggen tussen kunst en het sociaal domein. Dit doen we door:

  • mensen aan elkaar te linken via bijeenkomsten;
  • kennis beschikbaar te stellen en te delen;
  • subsidiemogelijkheden koppelen aan initiatieven die kunst en het sociaal domein met elkaar verbinden.

WEL in Flevoland

Tijdens de bijeenkomst werd de nieuwe naam van deze beweging gelanceerd: WEL. Dit is een platform voor activiteiten op het gebied van positieve gezondheid. WEL maakt het mogelijk om kennis, ideeën en initiatieven op het gebied van welzijn, vitaliteit en gezondheid gemakkelijk te delen. Vanuit de verbinding met elkaar ontstaan nieuwe initiatieven. Ook jij kunt meedoen via www.welinflevoland.nl

Heb jij een plan voor een project in de zorg?

Of heb je een vraag over het sociaal domein? Neem dan contact op met Myriam Cloosterman.

Stuur Myriam een mail